صنایع دستی شهرشیراز هنر زیبا و دلنشینی است که صرفا به قدمت این شهر اصیل ایرانی برنمیگردد. چه بسیار هستند شهرهای قدیمی در سراسر دنیا، که یا صنایع دستی شاخصی نداشتهاند و یا صنایع دستی آنها به فراموشی سپرده شده. شیراز اما تکلیفش فرق میکند، شیراز شهر عشق و شعر است. آنان که به تولید صنایع دستی مشغول میشوند معمولا دارای دو ویژگی شخصیتی هستند، اول این که عاشق کارشاناند و دوم این که شاعر پیشهاند و این دو ویژگی، از ویژگیهای بارز مردم شیراز است. بنابراین تعجبی ندارد که صنایع دستی شهرشیراز نه تنها به فراموشی سپرده نشده، بلکه همچنان نقش مهمی در پیشبرد برنامههای اقتصادی این شهر ایفا میکنند.
صنایع دستی شهرشیراز در صدر صنایع دستی سایر شهرهای جهان
شیراز القاب مختلفی دارد که از جمله این القاب میتوان به شهر شعر و شراب و یا شهر نارنج و ترنج اشاره کرد. بر اساس ارزیابیهای شورای جهانی هنر، صنایع دستی شیراز بهترین و اصیلترین در نوع خودش است ، به همین دلیل است که یونسکو به شیراز لقب شهر جهانی صنایع دستی را داده است.
هنر و شیراز به یک دیگر گره خوردهاند، مردمان شیراز در طی سالیان طولانی با زنده نگه داشتن صنایع دستی شیراز و البته پاسبانی از آرامگاههای فیلسوفان و شعرای ایرانی، دین خود را به هنر ادا کردهاند و از طرفی، جاری بودن هنر و فرهنگ در میان جامعه شیراز، باعث شده که این شهر از حمله مغولها و تیمور تا حدودی نجات پیدا کند. پس شیراز مدیون هنر است و هنر مدیون شیراز، در این میان هنر دست هنرمندان شیراز هم شکلی از هنر تلقی میشوند و هم جاذبه توریستی. قدمت دسته قابل توجهی از این هنر ماندگار ، به دوران کریم خان زند بازمیگردد، زمانی که زندیان شیراز را به عنوان پایتخت حکومت خود برگزیده بودند.
بازار وکیل شیراز مرکز اصلی صنایع دستی
امروزه بازار وکیل، اصلیترین یادگار کریم خان زند است که میتوان آن را مرکز اصلی خرید و فروش صنایع دستی نیز دانست. آنچه که باعث برتری صنایع دستی شهر شیراز نسبت به صنایع دستی سایر نقاط جهان میشود، ظرافت، اصالت، کیفیت و پیشینه تاریخی صنایع دستی دستی این شهر است. فهرست صنایع دستی شهر شیراز واقعا طویل است اما میتوان خاتمکاری، منبتکاری، نقاشی مینیاتور، گیلیم، گبه، معرقکاری، سفالگری، سرامیک، حصیر بافی، شیشهگری و گچکاری را به عنوان سرآمد صنایع دستی شیراز معرفی کرد.
مواردی همچون این که صنایع دستی شهرشیراز ، حجم قابل توجهی از اقتصاد این شهر را تشکیل میدهند و بسیاری از مردمان این سرزمین هنرمند به ساخت و تهیه صنایع دستی مشغولاند، با وجود برخورداری از ارزشی والا، به عنوان کانون و محور این مقاله در نظر گرفته نمیشوند، آنچه که میخواهیم در این مقاله بررسی کنیم، تاثیر صنایع دستی بر روحیه گردشگرانی است که به شیراز سفر میکنند. حتی اگر مسافران شیراز، برای خود هیچ یادگاری از شیراز تهیه نکنند، صرفا با بازدید از مراکز دیدنی این شهر امکان بازدید از صنایع دستی شاخص آن را پیدا خواهند کرد. نکته مهم این است که صنایع دستی مختلف به کار رفته در مراکز دیدنی، با ایجاد هارمونی و نظمی یک دست، زیبایی بنای مورد نظر را دو چندان میکنند. تجربه نشان داده که تماشای این هارمونی مخاطب را از نظر روحی سرزنده میکند.